1. Μπορεί ο καθένας να κάνει απολύμανση;;;
Φυσικά και δεν μπορεί ο καθένας να κάνει απολύμανση. Η επιχείρηση που ασχολείται με τις απολυμάνσεις είναι υποχρεωμένη να έχει υπεύθυνο επιστήμονα και να διαθέτει άδεια καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους. Αυτό γίνεται για την προστασία της υγείας των κατοίκων και την ασφάλεια των επισκεπτών τους.
Η άδεια αυτή δίνεται από τη Διεύθυνση Φυτών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία πρέπει να ανανεώνεται κάθε 5 χρόνια.
Επίσης, ο υπεύθυνος επιστήμονας πρέπει να έχει κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία στον τομέα των απολυμαντικών διαδικασιών και να παρακολουθεί τη σωστή εφαρμογή τους από τους υπάλληλους της επιχείρησης. Πιο συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος επιστήμονας μπορεί να είναι: Γεωπόνος, Χημικός, Χημικός Μηχανικός, Ιατρός, Κτηνίατρος, Φαρμακοποιός, Τεχνολόγος Γεωπονίας (Φυτικής Παραγωγής, Ανθοκομίας, και Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών), Τεχνικός Επόπτης Δημόσιας Υγείας.
2. Τι φάρμακα χρησιμοποιούνται;;;
Όλα τα βιοκτόνα που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η χρήση μη εγκεκριμένων βιοκτόνων εναπόκειται σε ποινική και αστική ευθύνη και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.
Επιπλέον, η χρήση βιοκτόνων πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και του εξουσιοδοτημένου επαγγελματία που πραγματοποιεί την απολύμανση.
3. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο;;;
Η εταιρεία μας ακολουθεί τις οδηγίες και τις προφυλάξεις που περιλαμβάνονται στην ετικέτα και τις οδηγίες χρήσης των βιοκτόνων. Ακόμη και αν τα βιοκτόνα είναι ασφαλή, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα αν χρησιμοποιηθούν εσφαλμένα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να είναι καταρτισμένοι και να χρησιμοποιούν προστατευτικό εξοπλισμό κατάλληλο για τον τύπο του βιοκτόνου που χρησιμοποιούν.
Επιπλέον, οι άνθρωποι θα πρέπει να απομακρύνονται από την περιοχή κατά τη διάρκεια του της εφαρμογής του βιοκτόνου και για μερικές ώρες μετά, για να μειωθεί ο κίνδυνος έκθεσης.
4. Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιούνται είναι φιλικά προς το περιβάλλον;;;
Τα εντομοκτόνα που χρησιμοποιεί η εταιρεία μας έχουν νέες δραστικές ουσίες, καθώς αυτές μπορούν να είναι πιο αποτελεσματικές στην καταπολέμηση των εντόμων και να χρειάζονται μικρότερες ποσότητες. Εντούτοις, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά τη χρήση των εντομοκτόνων και να ακολουθούμε πάντα τις οδηγίες των επιστημόνων και των αρμόδιων φορέων. Επίσης, πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων των εντομοκτόνων στο περιβάλλον και την υγεία του ανθρώπου.
Στις εφαρμογές της, η https://omega-services.gr/, χρησιμοποιεί μόνο την κατάλληλη ποσότητα του φαρμάκου και στα σημεία που είναι απαραίτητο.
5. Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται η απεντόμωση;;;
Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη συχνότητα της απεντόμωσης είναι ο τύπος του εντόμου που πρέπει να καταπολεμηθεί, η έκταση της περιοχής που πρέπει να καλυφθεί, ο βαθμός της επιβάρυνσης από τα έντομα και η σοβαρότητα του προβλήματος. Επίσης, είναι σημαντικό να ακολουθούνται τα σχετικά κανονιστικά πλαίσια που έχουν θεσπιστεί από τους αρμόδιους φορείς σε κάθε χώρα και περιοχή, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια των ανθρώπων και του περιβάλλοντος.
Οι καταλληλότερες εποχές για απεντόμωση εξαρτώνται από τον τύπο των εντόμων και το επίπεδο επιβάρυνσης του χώρου. Γενικά, η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι καλύτερες εποχές για απεντόμωση, καθώς αυτές οι εποχές είναι συνήθως πιο υγρές και δροσερές, οι οποίες συνθήκες δυσκολεύουν την αναπαραγωγή των εντόμων. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες εποχές κατάλληλες για απεντόμωση, ανάλογα με τον τύπο των εντόμων. Για παράδειγμα, οι εποχές με μεγάλη ζέστη μπορεί να είναι καλή εποχή για απεντόμωση κατά των κουνουπιών, καθώς αυτά τα έντομα είναι πιο ενεργά κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή.
Συνεπώς, οι καλύτερες εποχές για απεντόμωση εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες του συγκεκριμένου χώρου και τύπου των εντόμων που θα απομακρυνθούν.
6. Τι κάνω όταν δεν υπάρχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα;;;
Αν δεν έχετε ικανοποιητικό αποτέλεσμα μετά από την εφαρμογή της απεντόμωσης, η πρώτη σας κίνηση θα πρέπει να είναι η επικοινωνία με τον υπεύθυνο επιστήμονα που πραγματοποίησε την εφαρμογή, για να εξετάσετε την κατάσταση και να βρεθεί μια λύση.
Ο υπεύθυνος επιστήμονας θα πρέπει να επισκεφτεί τον χώρο σας και να εξετάσει την κατάσταση, για να βρεθεί η αιτία του προβλήματος και να δοθεί η κατάλληλη λύση. Αν η λύση που πρότεινε δεν λειτουργήσει, τότε ίσως χρειαστεί να γίνει μια δεύτερη εφαρμογή της απεντόμωσης. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η απεντόμωση δεν είναι μια μαγική λύση και ότι μπορεί να χρειαστούν πολλαπλές εφαρμογές για να αποδώσει το αποτέλεσμα που επιθυμείτε.
Η https://omega-services.gr/ παρέχει εγγύηση του αποτελέσματος ανάλογα με την εφαρμογή.
7. Πότε μπορώ να καθαρίσω το χώρο όπου έγινε η απεντόμωση με ψεκασμό;;;
Συνήθως, οι ετικέτες των εντομοκτόνων σκευασμάτων δίνουν σαφείς οδηγίες για το πότε είναι ασφαλές να καθαρίσετε τις ψεκασμένες επιφάνειες. Επίσης, αν έχετε αμφιβολίες ή ανησυχίες για την ασφάλεια, επικοινωνήστε με τον υπεύθυνο επιστήμονα που πραγματοποίησε την εφαρμογή για συμβουλές.
Σε γενικές γραμμές, εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες του κατασκευαστή και αναμένετε μια επαρκή χρονική περίοδο πριν καθαρίσετε τις επιφάνειες, θα πρέπει να είστε ασφαλείς.
8. Έχουν δυσάρεστη οσμή τα νεκρά τρωκτικά;;;
Τα τρωκτικά σκευάσματα που χρησιμοποιεί η https://omega-services.gr/, είναι αιμολυτικά-αντιπηκτικά δολώματα που μειώνουν την δυσάρεστη οσμή των νεκρών τρωκτικών. Τα τρωκτικά, υπό την επήρεια αυτών των σκευασμάτων διστάζουν να βγουν από τις κρυψώνες τους και πεθαίνουν εκεί.
Η οσμή ενός νεκρού τρωκτικού που πέθανε από φυσικά αίτια είναι συνήθως πολύ πιο έντονη και εκτεταμένη από την οσμή ενός τρωκτικοκτόνου δολώματος. Αυτό συμβαίνει διότι η δυσάρεστη οσμή που προκαλείται από το δολωματικό σκεύασμα δεν οφείλεται στην αποσύνθεση του νεκρού τρωκτικού, αλλά στις χημικές ουσίες που περιέχονται στο δολωματικό σκεύασμα και είναι σχεδιασμένες να προκαλούν αιμορραγία και τελικά θάνατο στο τρωκτικό. Ωστόσο, όταν κάποιο τρωκτικό πεθάνει από τρωκτικοκτόνο δόλωμα σε έναν χώρο όπου συχνάζει ο άνθρωπος, η οσμή μπορεί να αντιληφθεί, αν και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.