Τα αρθρόποδα αποθηκών περιλαμβάνουν διάφορα είδη, όπως οι κατσαρίδες, οι τερμίτες, τα σκουλήκια αλεύρου, τα σκουλήκια των καλλιεργειών, οι μύγες αποθήκης και άλλα. Αυτά τα έντομα μπορούν να προκαλέσουν ζημιές στα προϊόντα που αποθηκεύονται και να μολύνουν τα τρόφιμα, καθιστώντας τα ακατάλληλα για κατανάλωση. Για να αποφύγετε την προσβολή από αρθρόποδα αποθήκης, είναι σημαντικό να διατηρείτε την καθαριότητα στην αποθήκη σας και να λαμβάνετε μέτρα πρόληψης, όπως η χρήση σφραγισμένων συσκευασιών και η τακτική επιθεώρηση των αποθηκευμένων προϊόντων σας. Επίσης, για να προστατεύσετε τα ρούχα, τα υφάσματα και άλλα ευαίσθητα αντικείμενα από τα αρθρόποδα, μπορείτε να τα αποθηκεύετε σε συσκευασίες που κλείνουν σφιχτά, να τα καθαρίζετε τακτικά και να χρησιμοποιείτε φυσικά απωθητικά, όπως το δενδρολίβανο και ο μαϊντανός.
Lasioderma serricorne (Fabricius) (Col.Anobidae) κν. σκαθάρι του καπνού ή των τσιγάρων.
Το συγκεκριμένο έντομο έχει μήκος σώματος περίπου 3 mm. Έχει λεία έλυτρα και ερυθροκάστανο χρώμα, αν το παρατηρήσουμε από τα πλάγια το κεφάλι είναι κυρτό και σχηματίζει ορθή γωνία με το υπόλοιπα τμήμα. Οι προνύμφες έχουν λευκό χρώμα είναι κοντές και χοντρές, με καστανή κεφαλή τρία ζευγάρια πόδια. Σε όλο τους το σώμα έχουν ωχρόλευκες λεπτές τρίχες και μπορούν να φτάσουν μέχρι 5 mm.
Γεωργική κατανομή
Το συναντάμε σε όλες της περιοχές γης και κυρίως στα πιο ζεστά μέρη. Είναι ανθεκτικό σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες αλλά σε περιοχές όπου επικρατούν θερμοκρασίες κάτω των 5°C για 1 συνεχόμενο μήνα ή κάτω από 10°C για 5 συνεχόμενους μήνες, μπορεί να επιβιώσει μόνο σε θερμαινόμενα κτίρια. Επομένως, είναι συχνά συνδεδεμένο με ανθρώπινες δραστηριότητες και είναι συνήθως βλαβερό για τη γεωργία, καθώς επιτίθεται σε πολλά καλλιεργούμενα φυτά.
Βιολογία- Ξενιστές
Κυρίως προσβάλλει τον αποθηκευμένο καπνό και τα προϊόντα του. Επίσης, προσβάλλει σπόρους, προϊόντα σπόρων, ξηρά φρούτα, μπαχαρικά, υφάσματα και γουναρικά.
Stegobium paniceum (Linnaeus) (Col.-Anobiidae).
Το συγκεκριμένο έντομο μοιάζει με το Lasioderma με την διαφορά του ότι είναι λίγο πιο φαρδύ, τα έλυτρα του είναι ραβδωτά και το κεφάλι του δεν σχηματίζει ορθή γωνία με το υπόλοιπο σώμα. Το μήκος του είναι 2,5 mm και διαθέτει λεπτές τρίχες σε όλο του το σώμα.
Acanthoscelides obtectus (Say) (Coleoptera–Bruchidae) κν. βρούχος των φασολιών.
Το ενήλικο έχει μήκος σώματος περίπου στα 3 mm αλλά σε συνθήκες υπερπληθυσμού εμφανίζονται άτομα με μήκος σώματος μέχρι 1.5 mm. Σε αντίθεση με τα αρσενικά τα θηλυκά έχουν μεγαλύτερο μήκος σώματος. Τα έλυτρα είναι γκρίζα με σκοτεινόχρωμες κηλίδες.
Βιολογία – Ξενιστές
Αυτό το κολεόπτερο προσβάλει συνήθως τα φασόλια και αποτελεί θανάσιμο εχθρό της βασιλικής σοδειάς σε όλο τον κόσμο. Επίσης, ο βρούχος εκτός από τα φασόλια προσβάλλει και ρεβύθια.
Bruchus pisorum Linnaeus (B. pisi, Laria pisorum) (Col.-Bruchidae) κν. βρούχος των μπιζελιών.
Προσβάλλει τα μπιζέλια, το θηλυκό από την άλλη κολλάει τα πορτοκαλί αυγά του στην επιφάνεια των πράσινων λοβών. Για να μπορέσει να ωριμάσει το έντομο πρέπει να τραφεί με τη γύρη των λουλουδιών του μπιζελιού και για αυτόν το λόγο στην περίοδο της ανθοφορίας τα συναντάμε στα άνθη.
Bruchus rufimanus Boh. (B.fabae) κν. βρούχος των κουκιών.
Αυτός ο βρούχος προσβάλλει τα κουκιά, η βιολογία και η συμπεριφορά του είναι παρόμοια με το Β.pisorum. Έχει μία γενιά τον χρόνο και παρασιτείται από διάφορα Υμενόπτερα.
Bruchus lentis Frohl κν. βρούχος της φακής.
Προσβάλλει κυρίως τα ψυχανθή Lens esculenta (φακή) και Vicia ervilia (ρόβι). Το θηλυκό την άνοιξη κολλάει ένα από τα σπανιότερα αυγά σε κάθε πράσινο λοβό. Η νεαρή προνύμφη τρυπάει το τοίχωμα και κατευθύνεται προς τον σπόρο και εκεί ολοκληρώνει την ανάπτυξή της περνώντας από 6 προνυμφικά στάδια.
Dermestes lardarius L.
Αυτό το είδος είναι κοσμοπολίτικο και συνήθως προσβάλλει υλικά ζωικής προέλευσης δέρματα, γούνες, κουκούλια μεταξοσκώληκα, νεκρά έντομα και άλλα. Οι προνύμφες οι οποίες είναι πλήρως ανεπτυγμένες όταν πρόκειται να νυμφωθούν, υπάρχει περίπτωση να δημιουργήσουν τρύπες σε υλικά που δεν είναι θρεπτικά υποστρώματα και με αυτό τον τρόπο προκαλούν σοβαρές ζημιές . Εκτός από το να τρέφεται με ζωική τροφή, μπορεί να εκτραφεί και σε τεχνητό θρεπτικό υπόστρωμα από έμβρυα σίτου.
Trogoderma granarium (Everts) (Col.-Dermestidae).
Είναι γνωστό για τον επιζημιωτικό της αντίκτυπο στα αποθηκευμένα προϊόντα όπως σιτάρι, καλαμπόκι, ρύζι και άλλα δημητριακά. Αυτό το έντομο μπορεί να προκαλέσει ζημιές στα αποθηκευμένα προϊόντα. Είναι ευρέως διαδεδομένη σε θερμές περιοχές και επιβιώνει καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες και υγρασίες. Ωστόσο, η δραστηριότητά της περιορίζεται σε χαμηλές θερμοκρασίες και μπορεί να σταματήσει εντελώς σε θερμοκρασίες κάτω από 15°C. Είναι περίπου 3 mm και το χρώμα της είναι σκούρο με κοκκινοκαφέ κηλίδες στα έλυτρα. Επιπλέον, των ζημιών που μπορεί να προκαλέσει στα αποθηκευμένα προϊόντα, η εισπνοή των τριχών του σωματικού περιβλήματος των προνυμφών μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα. Επομένως, είναι σημαντικό να αποφεύγετε την εισπνοή των σωματικών τριχών των προνυμφών κατά τη διάρκεια της εργασίας σας στην αποθήκη. Επιπλέον, τα προϊόντα αποθήκευσης που έχουν προσβληθεί θα πρέπει να απομακρυνθούν και να διαγραφούν από την αποθήκη σας ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του προβλήματος.
Trogoderma inclusum Leconte (B) (T. vercicolor) (Greutz.) (Coleoptera-Dermestidae).
Αυτό το είδος είναι γνωστό στις μεσογειακές χώρες, τρέφεται από φυτικά και ζωικά υλικά. Δεν προκαλεί σοβαρές ζημιές, στην περίπτωση που θα προκαλέσει ζημιές θα είναι γιατί έχει αυξηθεί ο πληθυσμός. Οι απαιτήσεις σε θερμοκρασία και υγρασία είναι ίδιες με το Τ. granarium, αλλά η ανάπτυξη του σταματάει απότομα και έτσι οι προνύμφες εισέρχονται σε διάπαυση.
Attagenus spp.
Αυτά τα είδη καταστρέφουν κυρίως μάλλινα υφάσματα, γούνες, δέρματα, κουκούλια, εντομολογικές συλλογές και άλλα, οι ζημιές κυρίως γίνονται από τις προνύμφες, ενώ τα τέλεια προτιμούν να τρέφονται με το νέκταρ και τη γύρη των λουλουδιών. Στον Ευρωπαϊκό χώρο συναντάμε δύο είδη, το Attagenus piceus και το A. pellio L. Τα έλυτρα και από τα δύο είδη έχουν μαύρο ή καστανό χρωματισμό, αλλά διακρίνεται εύκολα το ένα γένος από το άλλο γένος. Το γένος A. pellio L. διαθέτει τρεις τριγωνικές κηλίδες στο πίσω μέρος και δύο κηλίδες στο μέσο κάθε ελύτρου. Οι ζημιές που προκαλεί το Attagenus δεν είναι τόσο σοβαρές σε αντικείμενα που χρησιμοποιούνται συχνά, αλλά προκαλεί σοβαρές ζημιές σε αντικείμενα που είναι εγκαταλελειμμένα ή που χρησιμοποιούνται σπανίως, όπως είναι οι παραδοσιακές μάλλινες στολές, οι εντομολογικές συλλογές, χαλιά και άλλα.
Anthrenus fasciatus Hbst. (Col.-Dermestidae).
Είναι έντομο που βρίσκεται σε θερμές περιοχές. Οι προνύμφες προσβάλλουν είδη ζωικής προέλευσης όπως γούνες, δέρματα, μάλλινα υφάσματα, έχουν ιδιαίτερη προτίμηση στα αποξηραμένα κέρατα ζώων. Τα τέλεια τρέφονται με γύρη από διάφορα φυτά, κυρίως Umbeliferae & Compositae. Στον Ελλαδικό χώρο παρατηρήσαμε μαζί με προνύμφες του γένους Attagenus να έχει προσβάλλει μάλλινα καλύμματα καναπέδων και φλοκάτες. Τέλεια και προνύμφες εντοπίστηκαν επίσης σε μπισκότα προσβεβλημένα από Trogoderma sp. Αλλά η παρουσία τους μάλλον οφείλονταν στην ύπαρξη νεκρών εντόμων και δεν είχε σχέση με την κατανάλωση αμυλούχου τροφής.
Anthrenus museorum (L.) (Col.- Dermestidae).
Το Anthrenus museorum είναι ένας εχθρός των μάλλινων υφασμάτων, των γουνών, των δερμάτων και άλλων υλικών ζωικής προέλευσης. Οι προνύμφες του είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς καθώς τρέφονται με αυτά τα υλικά και μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές. Επιπλέον, το Anthrenus museorum αποτελεί εχθρό εντομολογικών συλλογών και μουσειακών εκθεμάτων, καθώς μπορεί να επιτεθεί σε βαλσαμωμένα πουλιά και ζώα. Τέλος, όπως και το προηγούμενο είδος που αναφέρθηκε, το Anthrenus museorum τρέφεται με νέκταρ και γύρη.
Anthrenus verbasci (L.) (Col. – Dermestidae).
Το Anthrenus verbasci είναι ένα εχθρός των μάλλινων υφασμάτων, των δερμάτων, των γουνών, των εντομολογικών συλλογών, των κουκουλιών μεταξοσκώληκα, των βαλσαμωμένων ζώων. Οι προνύμφες του μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά σε αυτά τα υλικά, επομένως πρέπει να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης. Επιπλέον, το Anthrenus verbasci τρέφεται με νέκταρ και γύρι και συχνά συναντάται σε φωλιές πουλιών. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στα σπίτια, καθώς οι προνύμφες του μπορούν να μεταναστεύουν στο εσωτερικό τους από τις φωλιές των πουλιών κατά το φθινόπωρο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιδημίες στα σπίτια και σε άλλα κτίρια, επομένως πρέπει να λαμβάνονται μέτρα πρόληψης όπως η καθαριότητα και η σφράγιση των εισόδων των κτιρίων.
Sitophilus granaries L. (Calandra granaria L.) (Col.-Curculionidae) κν. καλάντρα του σιταριού, σιταρόψειρα.
Είναι κοσμοπολίτικο είδος, το συναντάμε σε εύκρατα και ψυχρά κλίματα. Το τέλειο αλλά και οι προνύμφες προσβάλλουν τους σπόρους των σιτηρών όπως το κριθάρι, το σιτάρι, η σίκαλη, το καλαμπόκι και άλλα, όπως επίσης και συμπαγή αμυλούχα προϊόντα (ξερό ψωμί, ζυμαρικά, φρυγανιές).
Oryzaephilus surinamensis (L.) (Col.-Sylvanidae) κν. ψείρα του σταριού.
Αυτό το έντομο, συναντάται πολύ συχνά κυρίως σε αποθήκες σιταριού, κριθαριού και ρυζιού ενώ μπορεί να προσβάλλει και άλλες τροφές. Σε κατοικίες παρατηρήσαμε ότι προσβάλλει σοκολάτα κύβους ¨ζωμών¨. Τα τέλεια έχουν χρώμα καφετί και φέρουν χαρακτηριστικές ακανθώδεις αποφύσεις στο θώρακα.