Ασθένειες που μεταδίδονται από τα ποντίκια

Φεβ 24, 2023
Αρχική E Uncategorized E Ασθένειες που μεταδίδονται από τα ποντίκια
ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΝΤΙΚΙΑ. Τα οικόσιτα τρωκτικά (ποντίκι -αρουραίος), βρίσκουν καταφύγιο και τροφή μέσα στα κτίρια, προκαλούν υλικές ζημιές. Σε αποθηκευτικούς χώρους μερικές φορές είναι αρκετά καταστροφικές και σε χρόνο αποκατάστασης αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Μεταφέρουν επικίνδυνες ασθένειες στους ανθρώπους που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και θανατηφόρες. Κατά τους ψυχρότερους μήνες τα τρωκτικά αναζητούν τροφή, ζεστασιά και καταφύγιο. Έτσι συχνά εισέρχονται σε σπίτια και σε εσωτερικούς χώρους κτιρίων. Ωστόσο, η πραγματική ανησυχία είναι ότι αυτά τα τρωκτικά παράσιτα μπορούν να εξαπλώσουν ασθένειες και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στην ανθρώπινη υγεία.

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΩΣΗ

Η σαλμονέλλωση είναι ένας τύπος τροφικής δηλητηρίασης που εξαπλώνεται από κόπρανα τρωκτικών, ειδικά μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διάρροια, πυρετό και κοιλιακό άλγος.

Βακτήριο Σαλμονέλας

 

Μη τυφική σαλμονέλλωση

Η μη τυφική σαλμονέλλωση είναι το ηπιότερο εκ των δύο ειδών σαλμονέλλωσης. Ο μικροοργανισμός που την προκαλεί βρίσκεται στα περιττώματα των ζώων και των ανθρώπων. Τα συμπτώματα της μη τυφικής σαλμονέλλωσης είναι ο πυρετός, ο κοιλόπονος και η διάρροια τα οποία γίνονται ορατά από μισή, έως και τρεις ημέρες μετά τη μόλυνση. Ο μέσος χρόνος ανάρρωσης από την συγκεκριμένη ασθένεια είναι από 4 έως 7 ημέρες, χωρίς να είναι αναγκαία η ιατρική παρέμβαση. Στην περίπτωση αφυδάτωσης του ασθενούς ή εξάπλωσης της ασθένειας, είναι απαραίτητη η ενυδάτωση με ενδοφλέβια υγρά.

Τυφική σαλμονέλλωση

Η τυφική σαλμονέλλωση ή αλλιώς τυφοειδής πυρετός προκαλείται από τα βακτήρια Salmonella Typhi, Salmonella Paratyphi A, Salmonella Paratyphi B και Salmonella Paratyphi C, μολύνοντας και αλλοιώνοντας διάφορα όργανα. Αυτή η κατηγορία σαλμονέλας επηρεάζει ολόκληρο τον οργανισμό και όχι απλά τα έντερα, όπως συμβαίνει με την πρώτη κατηγορία, κάνοντας την ασθένεια πολύ πιο επικίνδυνη για τον οργανισμό, έως και θανατηφόρα. Τα συμπτώματα της τυφικής σαλμονέλλωσης είναι τα ίδια με αυτά της μη τυφικής, μόνο που ο πυρετός είναι υψηλότερος και εξαφανίζεται μετά από τρεις εβδομάδες, ενώ στην τυφική παρουσιάζεται ναυτία, διάρροια, κοιλιακές κράμπες, πονοκέφαλος, εμετοί, εντερική διάτρηση, μηνιγγίτιδα, οστεομυελίτιδα, ηπατομεγαλία, σπληνομεγαλία, ελαττωμένη επιθυμία για φαγητό, εντερική αιμορραγία, στομαχόπονος, και είκοσι με τριάντα ημέρες μετά την προσβολή του οργανισμού, ενδέχεται να υπάρξουν πόνοι στις αρθρώσεις.

Στην προκειμένη περίπτωση, η λήψη φαρμάκων και η ιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη. Τα συμπτώματα της τυφικής σαλμονέλλωσης γίνονται ορατά από έξι ώρες έως και δύο ημέρες μετά την προσβολή του οργανισμού από την ασθένεια και διαρκούν, συνήθως, μία με δύο ημέρες (εκτός του πυρετού). Το βακτηρίδιο Salmonella Typhi, το οποίο είναι και το βασικότερο αίτιο που προκαλεί την τυφική σαλμονέλα. Ο τυφοειδής πυρετός εμφανίζει ποσοστό θνησιμότητας 10%, έναντι 1% περίπου των υπολοίπων μορφών σαλμονέλλωσης. Υπάρχουν και ασθενείς, οι οποίες, αν και έχουν υποβληθεί σε θεραπεία, εξακολουθούν να είναι φορείς αυτού του μικροβίου.

Μολύνει περίπου 1,35 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Η σαλμονέλα μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή, ειδικά για όσους είναι μεγάλης ηλικίας, πολύ νέοι ή ήδη άρρωστοι.

Σαλμονέλλωση (Μη Τυφο – Παρατυφική) – ΕΟΔΥ

ΠΥΡΕΤΟΣ ΑΡΟΥΡΑΙΟΥ (RBF)

Ο πυρετός του αρουραίου (RBF) είναι μια δυνητικά θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια που εξαπλώνεται από μολυσμένα τρωκτικά ή μέσω κατανάλωσης τροφής μολυσμένης από τρωκτικά. Το CDC αναφέρει ότι τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 3 έως 10 ημέρες μετά την έκθεση σε μολυσμένη πηγή και περιέχουν πυρετό, έμετο, πονοκεφάλους, εξάνθημα και μυϊκό πόνο.

Ο πυρετός (RBF) είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από δύο διαφορετικά βακτήρια:

  • Streptobacillus moniliformis, το μόνο βακτήριο που έχει αναφερθεί και προκαλεί RBF στη Βόρεια Αμερική.
  • Spirillum minus, εμφανίζεται περισσότερο στην Ασία (σπειροειδής RBF, επίσης γνωστό ως sodoku). Οι άνθρωποι πολλές φορές μολύνονται με αυτά τα βακτήρια έπειτα από επαφή με τρωκτικά που τα μεταφέρουν.

Ένα άτομο μπορεί επίσης να μολυνθεί με την κατανάλωση τροφής ή νερού μολυσμένου με τα ούρα και τα περιττώματα τρωκτικών που μεταφέρουν τα βακτήρια. Αυτό είναι γνωστό και ώς πυρετός Haverhill.

ΛΕΠΤΟΣΠΕΙΡΩΣΗ

Η Λεπτοσπείρωση (γνωστή και ως πυρετός των αγρών, νόσος των ποντικών, και πυρετός των βάλτων μεταξύ άλλων ονομασιών) είναι μία λοίμωξη που προκαλείται από το βακτήριο σπειροειδούς μορφής Spirochaetae το οποίο ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου. Τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι ορατά ή να είναι ήπιας μορφής, όπως πονοκέφαλοι, μυϊκοί πόνοι και πυρετός, ή βαριάς μορφής με πνευμονική αιμορραγία ή μηνιγγίτιδα. Αν λόγω της λοίμωξης προκαλείται ίκτερος, νεφρική ανεπάρκεια και αιμορραγία, τότε πρόκειται για τη νόσο του Weil. Στην περίπτωση που προκαλείται ακατάσχετη αιμορραγία στους πνεύμονες, πρόκειται για το σύνδρομο πνευμονικής αιμορραγίας βαριάς μορφής.

 

ΒΟΥΒΩΝΙΚΗ ΠΑΝΩΛΗ (Πανούκλα)

Επίσης γνωστή ως “Μαύρος Θάνατος”, η πανούκλα είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική και συχνά θανατηφόρος ασθένεια γνωστή για τη θανάτωση του ενός τρίτου του ευρωπαϊκού πληθυσμού κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Η πανούκλα συνήθως εξαπλώνεται από το δάγκωμα ενός μολυσμένου ψύλλου σε ποντίκια ή αρουραίους και μπορεί να προκαλέσει πυρετό, πονοκέφαλο και οδυνηρά πρησμένους λεμφαδένες. Η ασθένεια εμφανίζεται σε τρεις μορφές:

  • Βουβωνική (έντονη αιμορραγική λεμφαδενίτιδα),
  • Πνευμονική, που είναι ιδιαίτερα μολυσματική μορφή (βαριά πνευμονία),
  • Σηψαιμική.

Η σηψαιμική και η πνευμονική μορφή είναι πάντα θανατηφόρες, εάν η θεραπευτική αγωγή δεν είναι γρήγορα αποτελεσματική.

Η πανώλη είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Παράδειγμα αναφορών είναι αυτό του Θουκυδίδη: ο λοιμός των Αθηνών, πιθανώς να είναι η πανώλη. Από τον 6ο αιώνα και σε όλον τον Μεσαίωνα εμφανίζονταν μεγάλες επιδημίες, με αποτέλεσμα να παραμείνουν μόνιμα ενδημικές εστίες. Γνωστή είναι η μεγάλη επιδημία του 14ου αιώνα η οποία ονομάστηκε «μαύρος θάνατος». Μετά τον 14ο αιώνα, η νόσος έγινε ενδημική και για 300 χρόνια υπήρχαν επιδημικές εξάρσεις. Στα τέλη του 19ου αιώνα, σημειώθηκε πανδημία. Σήμερα, ενδημικές εστίες υπάρχουν κυρίως στην Ασία, στην Αφρική και στη Νότια Αμερική. Στην Ασία η νόσος μεταφέρεται κυρίως από το τρωκτικό Marmota himalayana, ζώο που θηρεύεται κυρίως για τη γούνα του. Η πανώλη ανήκει στις 5 σοβαρότερες μεταδιδόμενες ασθένειες. Η προφύλαξη επιτυγχάνεται με μέτρα που λαμβάνονται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), η τήρηση των οποίων είναι υποχρεωτική για τα κράτη-μέλη της οργάνωσης αυτής.

ΧΑΝΤΑΪΟΣ (Hantavirus)

Ο Χανταϊός είναι μια δυνητικά απειλητική ασθένεια για τη ζωή που μεταδίδεται στον άνθρωπο από τρωκτικά (κυρίως το deer mouse το οποίο έχει πόδια λευκού χρώματος). Οι άνθρωποι μολύνονται μέσω έκθεσης, κατανάλωσης ή εισπνοής μολυσμένων ούρων τρωκτικών, περιττωμάτων ή σάλιου και οι πιθανότητες αυξάνονται όταν οι άνθρωποι βρίσκονται κοντά σε χώρους όπου ζουν ενεργά τα τρωκτικά. Τα πρώιμα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν κόπωση, πυρετό και μυϊκούς πόνους, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Οι άνθρωποι μπορεί επίσης να παρουσιάσουν δύσπνοια, πονοκεφάλους, ζάλη, ρίγη και κοιλιακά προβλήματα.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΝΤΙΚΙΑ

Με τους ταχείς ρυθμούς αναπαραγωγής, τα τρωκτικά κάνουν έντονη την παρουσία τους. Πρέπει να εξετάζεται σοβαρά η πρόληψη ως πρώτη γραμμή άμυνας ώστε να μην εμφανιστούν το ποντίκι και ο αρουραίος σε εσωτερικούς χώρους, όπως επίσης πρέπει να ληφθούν ασφαλή μέτρα ώστε να παραμείνουν έξω από το σπίτι.

 

Είναι σημαντικό να έχουμε το νου μας για διάφορα σημάδια που υποδηλώνουν την παρουσία ποντικών και αρουραίων, όπως ήχους στις ψευδοροφές, περιττώματα που βρίσκονται σε σκοτεινά μέρη ή τροφές στην κουζίνα που τους λείπουν μικρά κομμάτια. Εάν υπάρχει υποψία προσβολής, ένας επαγγελματίας μυοκτονίας μπορεί να προσφέρει την εμπειρία και τη γνώση για τη επίλυση του προβλήματος.

 

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΕΝΤΟΜΩΝ

ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΕΝΤΟΜΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΝΤΟΜΟΠΑΓΙΔΕΣ ΜΕ ΚΟΛΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ  Οι ηλεκτρικές εντομοπαγίδες με κολλητική επιφάνεια είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος για την εξάλειψη των εντόμων στο σπίτι ή σε άλλους χώρους. Αυτές οι παγίδες λειτουργούν με το να έχουν μια επιφάνεια με...

ΑΠΩΘΗΣΕΙΣ ΦΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΠΕΤΩΝ

ΑΠΩΘΗΣΕΙΣ ΦΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΠΕΤΩΝ

ΑΠΩΘΗΣΗ ΦΙΔΙΩΝ Η οφιοαπώθηση αναφέρεται στη χρήση διαφόρων μεθόδων και σκευασμάτων για να αποτραπεί η είσοδος φιδιών σε έναν χώρο που θέλουμε να προστατεύσουμε. Η δημιουργία ζωνών απώθησης περιμετρικά του χώρου αποτελεί έναν τρόπο που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί...

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΡΑΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΙΩΝ

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΡΑΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΙΩΝ

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΡΑΧΝΩΝ   Είναι γνωστό πως οι αράχνες ζουν συνήθως σε κρυμμένες θέσεις και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ζώα που κυνηγούν τη λεία τους και προσπαθούν να αποφύγουν τους επιθετικούς εχθρούς. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι αράχνες επικίνδυνες για τον...