ΑΠΩΘΗΣΕΙΣ ΦΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΠΕΤΩΝ

Μαρ 24, 2023
Αρχική E Uncategorized E ΑΠΩΘΗΣΕΙΣ ΦΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΠΕΤΩΝ

ΑΠΩΘΗΣΗ ΦΙΔΙΩΝ

Η οφιοαπώθηση αναφέρεται στη χρήση διαφόρων μεθόδων και σκευασμάτων για να αποτραπεί η είσοδος φιδιών σε έναν χώρο που θέλουμε να προστατεύσουμε. Η δημιουργία ζωνών απώθησης περιμετρικά του χώρου αποτελεί έναν τρόπο που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειδικά σκευάσματα με οσμή που απωθούν τα φίδια, καθώς και διάφορα φυτά και αρωματικά βότανα που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή της εισόδου των φιδιών στον χώρο που επιθυμούμε να προστατεύσουμε.
Τα πιο αποτελεσματικά απωθητικά φιδιών που έχουν έγκριση κυκλοφορίας στη χώρα μας από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ανήκουν στις εξής κατηγορίες:
1. Κοκκώδη απωθητικά φιδιών. Τα οφιοαπωθητικά αυτά σκευάσματα δεν επηρεάζονται από τη βροχή και έχουν διάρκεια δράσης έως και 6 μήνες. Τοποθετούνται αρχικά δημιουργώντας μια ζώνη κοντά στο κτίριο από το οποίο θέλουμε να απωθήσουμε τα φίδια και μετά από λίγες μέρες δημιουργείται μια ακόμα ζώνη στην περίμετρο του οικοπέδου που θέλουμε να προστατέψουμε, αφού βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχουν φίδια στον ενδιάμεσο χώρο.
2. Απωθητικά φιδιών σε οφιοαπωθητικές συσκευές. Τα απωθητικά φιδιών για ψεκασμό είναι προϊόντα που χρησιμοποιούνται για την απώθηση των φιδιών. Εφαρμόζονται με ψεκαστήρα προ πίεσης και είναι κατάλληλα για στεγασμένους χώρους, καθώς μπορεί να τα απομακρύνει η βροχή. Έχουν επίσης πολύ μεγάλη διάρκεια δράσης που μπορεί να φτάσει μέχρι και 6 μήνες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά με κοκκώδη οφιοαπωθητικά ή απωθητικές συσκευές φιδιών, ανάλογα με την περίσταση και το χώρο.

ΦΙΔΙΑ – ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τα φίδια είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα και μυστηριώδη ζώα στον κόσμο. Από τη μία πλευρά, αποτελούν αντικείμενο φόβου και αποστροφής για πολλούς ανθρώπους, ενώ από την άλλη είναι αντικείμενο προσκυνήματος και θαυμασμού σε πολλές κουλτούρες και θρησκείες.
Υπάρχουν πολλοί μύθοι και παραδόσεις σχετικά με τα φίδια, ορισμένοι από τους οποίους είναι απλώς παραμύθια και άλλοι βασίζονται σε πραγματικές εμπειρίες. Ορισμένοι από τους πιο διάσημους μύθους για τα φίδια περιλαμβάνουν:
 • Ο μύθος του Μελανίππου: Στον μύθο αυτόν, ο βασιλιάς της Θεσσαλίας είχε παραδοθεί στον αλκοολισμό και την αργία. Ένα φίδι, το οποίο ζούσε στην αυλή του παλατιού, ήταν υπεύθυνο για την ξύπνησή του από τον ύπνο του και την απομάκρυνση του από τα κακά έθιμα.
 • Ο μύθος της Μέδουσας: Στην ελληνική μυθολογία, η Μέδουσα ήταν μια γοργόνα με φίδια αντί για μαλλιά. Οι άνθρωποι που κοιτούσαν τα μάτια της μετατρεπόταν σε πέτρες. Η Μέδουσα θεωρούνταν ως μία από τους τρεις γοργόνες, και ήταν η μόνη από αυτές που ήταν θνητή.
Συνοψίζοντας, οι μύθοι για τα φίδια είναι πολλοί και συχνά αποτελούν παρανοήσεις και παραδόσεις που δεν βασίζονται στην πραγματικότητα. Τα φίδια είναι σημαντικά για το οικοσύστημα και παίζουν καίριο ρόλο στον έλεγχο του πληθυσμού των εντόμων και άλλων ζώων. Επιπλέον, πολλά είδη φιδιών έχουν ιατρική χρησιμότητα και χρησιμοποιούνται στη θεραπεία ορισμένων ασθενειών. Είναι σημαντικό να μάθουμε περισσότερα για τα φίδια και να αντιμετωπίσουμε τους μύθους και τις παρανοήσεις που σχετίζονται μαζί τους, ώστε να αξιοποιήσουμε καλύτερα την παρουσία τους στον φυσικό μας κόσμο.

Πόσο ωφέλιμα είναι τα φίδια για τον άνθρωπο;

Τα φίδια μπορούν να έχουν ορισμένα οφέλη για τον άνθρωπο. Αν και ορισμένα είδη φιδιών είναι θανατηφόρα για τον άνθρωπο, άλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορους σκοπούς.
Καταρχάς η φαρμακολογική βιομηχανία χρησιμοποιεί συχνά τα φίδια για την παραγωγή φαρμάκων. Κάποια φίδια παράγουν δηλητήρια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών ή να λειτουργήσουν ως αναλγητικά. Επιπλέον, τα φίδια συχνά χρησιμοποιούνται στην έρευνα για την κατανόηση της βιολογίας τους και για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, η μελέτη της διαστολής και συστολής του καρδιακού μυ των φιδιών μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη βελτιωμένων τεχνητών βαλβίδων καρδιάς για τον άνθρωπο.
Συνοψίζοντας, τα φίδια μπορούν να είναι ωφέλιμα για τον άνθρωπο σε πολλούς τρόπους, από την εξόρυξη φαρμακευτικών ουσιών μέχρι την βοήθεια στην ελέγχου της πληθυσμιακής ανάπτυξης των εντόμων. Ωστόσο, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν την άμεση επαφή με τα φίδια, ειδικά τα επικίνδυνα είδη, για να αποφύγουν τους κινδύνους των δηλητηριάσεων.

Πως ξεχωρίζουμε την οχιά από τα υπόλοιπα φίδια;

Η οχιά ανήκει στην οικογένεια των φιδιών και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή είδη φιδιών στον κόσμο. Για να ξεχωρίσετε μια οχιά από άλλα φίδια, μπορείτε να προσέξετε τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
 1. Σχήμα κεφαλής: Οι οχιές έχουν σχετικά μεγάλες κεφαλές σε σχέση με το σώμα τους και η κεφαλή τους είναι σαν τρίγωνο. Το σχήμα της κεφαλής τους μπορεί να δώσει μια ένδειξη για το αν πρόκειται για οχιά.
 2. Σχήμα σώματος: Τα σώματα των οχιών είναι σχετικά παχιά και στρογγυλεμένα σε σχέση με άλλα φίδια. Επίσης, το δέρμα τους είναι αρκετά λείο και μεταξένιο.
 3. Χρώμα: Η οχιά έχει συνήθως ένα χαρακτηριστικό χρώμα, όπως ηλιοκαμμένο καφέ, κίτρινο ή πορτοκαλί. Επίσης, μπορεί να έχει σκούρες μάρκες ή κηλίδες στο σώμα της.
 4. Συμπεριφορά: Η οχιά είναι συνήθως πιο επιθετική από άλλα φίδια και μπορεί να είναι πιο πρόθυμη να επιτεθεί εάν αισθάνεται απειλή.

Πως ξεχωρίζουμε τα ακίνδυνα φίδια;

Τα ακίνδυνα φίδια μπορούν να έχουν διάφορα χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ευκολότερα αναγνωρίσιμα. Ορισμένα από αυτά είναι τα εξής:
 1. Μικρό μέγεθος: Τα ακίνδυνα φίδια είναι συνήθως μικρότερα από τα επικίνδυνα φίδια.
 2. Μη τοξική εμφάνιση: Τα ακίνδυνα φίδια δεν έχουν τοξική εμφάνιση στο δέρμα τους. Δεν έχουν φαγούρα, βελονιές ή άλλα σημάδια που χαρακτηρίζουν τα επικίνδυνα φίδια.
 3. Συμπεριφορά: Τα ακίνδυνα φίδια συνήθως είναι πιο ήρεμα και δεν επιδεικνύουν επιθετική συμπεριφορά. Συχνά είναι και πιο φιλικά με τον άνθρωπο.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμη και τα ακίνδυνα φίδια μπορεί να δαγκώσουν και να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα άτομα, οπότε είναι πάντα σημαντικό να τα αντιμετωπίζετε με σεβασμό και προσοχή.

 

Τι κάνουμε για να μη προσελκύσουμε φίδια στον χώρο μας;

Υπάρχουν μερικά βασικά μέτρα πρόληψης που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης φιδιών στον χώρο μας. Ορισμένα από αυτά είναι:
 1. Φροντίζουμε να μην υπάρχουν στον χώρο μας στάσιμα νερά, που μπορούν να γίνουν φωλιές για φίδια.
 2. Απομακρύνουμε τα καταφύγια φιδιών από τον χώρο μας. Αυτά μπορεί να είναι πέτρες, ξύλα, σωροί φύλλων κλπ.
 3. Κλείνουμε στεγασμένους χώρους, όπως αποθήκες και κουζίνες, ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν τα φίδια.
 4. Αφαιρούμε τις ζωοτροφές από τον χώρο μας, καθώς μπορούν να προσελκύσουν ζώα, τα οποία αποτελούν τροφή για τα φίδια.
 5. Κόβουμε το χόρτο και τα θάμνα στον κήπο συχνά, ώστε να μην υπάρχει καλύβα για τα φίδια.
 6. Χρησιμοποιούμε απωθητικά για φίδια σε περιοχές που υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης φιδιών.

Τι κάνουμε αν παρ’ όλ’ αυτά εντοπίσουμε φίδι στον χώρο μας;

Αν εντοπίσετε ένα φίδι στον χώρο σας, η πρώτη και σημαντικότερη συμβουλή είναι να παραμείνετε ήρεμοι. Τα φίδια συνήθως δεν επιθυμούν τη σύγκρουση με τον άνθρωπο και αν είναι δυνατόν θα προσπαθήσουν να φύγουν από την περιοχή. Εάν το φίδι βρίσκεται σε κλειστό χώρο, ανοίξτε παράθυρα και πόρτες για να δώσετε στο φίδι μια διέξοδο. Αν το φίδι βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο, προσπαθήστε να μην το πλησιάζετε και απομακρυνθείτε από την περιοχή. Αν είστε σίγουροι ότι το φίδι είναι τοξικό, δεν πρέπει να προσπαθήσετε να το αγγίξετε ή να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Αντ’ αυτού, καλέστε έναν ειδικό για την απομάκρυνση του φιδιού. Αν το φίδι δεν είναι τοξικό, μπορείτε να το απομακρύνετε με προσοχή, χρησιμοποιώντας μια μακριά ράβδο ή ένα άλλο αντικείμενο.
Επίσης, μην προσπαθήσετε να σκοτώσετε το φίδι, καθώς αυτό μπορεί να είναι παράνομο και επικίνδυνο για εσάς. Επικοινωνήστε με τις τοπικές αρχές ή με ειδικούς στην αφαίρεση φιδιών, ώστε να αφαιρεθεί το φίδι από τον χώρο σας με ασφάλεια.

Τι κάνουμε σε περίπτωση που μας δαγκώσει δηλητηριώδες φίδι;

Αν μας δαγκώσει δηλητηριώδες φίδι, η άμεση ιατρική περίθαλψη είναι ζωτικής σημασίας. Οι δηλητηριάσεις από φίδια είναι επικίνδυνες και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας ακόμα και θάνατο σε ορισμένες περιπτώσεις. Σε περίπτωση δαγκώματος, θα πρέπει να πάρετε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ενημερώστε τον αρμόδιο επαγγελματία υγείας και ακολουθήστε τις οδηγίες του. Συνήθως, οι ειδικοί στα νοσοκομεία χρησιμοποιούν αντίδοτα κατά της δηλητηρίασης και άλλες μεθόδους για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Σημαντικό είναι να μείνετε ήρεμοι και να αποφύγετε τον πανικό. Δεν πρέπει να πιέζετε τον τόπο του δαγκώματος, να κόψετε την περιοχή ή να πειράξετε τον τόπο του δαγκώματος, καθώς αυτά τα μέτρα μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση.

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΕΝΤΟΜΩΝ

ΠΑΓΙΔΕΥΣΗ ΕΝΤΟΜΩΝ

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΝΤΟΜΟΠΑΓΙΔΕΣ ΜΕ ΚΟΛΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ  Οι ηλεκτρικές εντομοπαγίδες με κολλητική επιφάνεια είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική μέθοδος για την εξάλειψη των εντόμων στο σπίτι ή σε άλλους χώρους. Αυτές οι παγίδες λειτουργούν με το να έχουν μια επιφάνεια με...

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΡΑΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΙΩΝ

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΡΑΧΝΩΝ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΙΩΝ

ΑΠΕΝΤΟΜΩΣΗ ΑΡΑΧΝΩΝ   Είναι γνωστό πως οι αράχνες ζουν συνήθως σε κρυμμένες θέσεις και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ζώα που κυνηγούν τη λεία τους και προσπαθούν να αποφύγουν τους επιθετικούς εχθρούς. Ωστόσο, δεν είναι όλες οι αράχνες επικίνδυνες για τον...

ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΣΜΕΣ

ΑΠΑΛΛΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΣΜΕΣ

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα οσμής στους χώρους μας, καθώς μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα ζωής και την υγεία μας. Ωστόσο, η χρήση σωστών προϊόντων και τεχνικών είναι σημαντική για να εξαλείψουμε τα προβλήματα οσμής με αποτελεσματικό και βιώσιμο...